Tuesday, August 4, 2009

Malam Nisfu Sya'ban 1430H


Nisfu Sya'ban..

Hari Nisfu Sya'aban akan tiba pada hari Rabu malam Khamis (sebaik saja masuk maghrib), 5hb Ogos 2008 (selepas maghrib pada hari 15 Sya'aban 1430H)

Oleh itu, marilah kita sama-sama mengambil saat keemasan ini untuk menutup catatan amal ibadah kita kpd Allah dengan baik dan sempurna dan seterusnya berazam untuk memperbaiki diri kita untuk catatan yang baru. Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatanyang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

 1. Selepas solat maghrib (15 Sya'aban, ahad malam), Solat sunat nisfu sya'aban, 2 rakaat Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x, Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x
 2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya (15 Sya'aban, Rabu malam)
 • Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah
 • Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah
 • Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman & pohonlah segala yang baik.

 • Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x Baca doa nisfu Sya'aban (ada didalam Yasin Majmuk)
 • Baca surah ikhlas 1000x
 • Berpuasa pada siangnya (Ahad)

Abul Khair Al Talaqaani r.a. mengira nama2 malam Nisfu Syaaban sebanyak 22.

Antaranya yg termasyhur adalah:
 1. Malam Dimustajabkan Doa
 2. Malam Pembahagian Takdir
 3. Malam Rahmat
 4. Malam Berkat
 5. Malam Pengampunan (Taubat)
 6. Malam Penebusan
 7. Malam Syafaat
 8. Malam Penulisan
 9. Malam Keagungan dan Kemuliaan
 10. Malam Rezeki
 11. Malam Hari Raya ParaMalaikat
 12. Malam Penghidupan


Antara kelebihan bulan Sya'aban:

 1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya'aban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.
 2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam Nisfu Sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : "Adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya."

Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari Nisfu Sya'aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.

Wallahua'alam

No comments: